У початок

У березні доходи росії від експорту викопного палива незначно зросли — CREA

Доходи росії від експорту викопного палива незначно зросли, на 9,4 млн євро на день, у березні, частково завдяки збільшенню на 13% (28 млн євро на день) місячних надходжень від експорту сирої морської нафти. Про це повідомляє Центр дослідження енергії й чистого повітря (CREA).

російський експорт сирої морської нафти в березні досяг дев’ятимісячного максимуму — і став третім за обсягом, зареєстрованим після санкцій ЄС/G7 і обмеження цін.

російські доходи від експорту вугілля впали на значні 23% (13,1 млн євро на день) частково через зростання вартості транспортування й дешевшого альтернативного вугілля для азійських ринків — основних покупців росії після санкцій.

Імпорт Китаєм російської сирої нафти Sokol досяг історичного максимуму (0,97 млн тонн), оскільки країна взяла на себе постачання Sokol, які зупинилися після того, як цю нафту відхилили з Індії на тлі посилених санкцій Управління з контролю за іноземними активами (OFAC).

Доходи росії від експорту сирої нафти до Індії зросли на 48% у березні, протидіючи нещодавній тенденції скорочення імпорту. На імпорт сирої нафти Індією з росії вплинули поточні проблеми з платежами й санкції OFAC протягом останніх трьох місяців.

У березні середня ціна на Urals і ESPO зросла на 5% і 4% відповідно. Обидва сорти нафти торгуються значно вище від граничної ціни на рівні $60 за барель, попри те, що танкери, які належать або застраховані в країнах-коаліціях, продовжують транспортувати ці сорти російської сирої нафти.

Розширений дисконт на російську нафту через санкції OFAC у жовтні 2023 року значно звузився за останні два місяці. Середня знижка на суміші ESPO і Sokol становила лише $4,12 за барель і $6,5 за барель відповідно в березні.

Нижня цінова межа в $30 за барель скоротила б доходи росії на 50 млрд євро (25%) з моменту введення санкцій у грудні 2022 року до кінця березня 2024 року, вважають в CREA. Цінова межа в $30 за барель скоротила б доходи росії на 3,88 млрд євро (26%) тільки в березні.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти