У початок

США навряд чи посилюватиме санкції проти іранської нафти після атаки на Ізраїль

Аналітики вважають, що безпрецедентний ракетний і безпілотний удар Ірану по Ізраїлю навряд чи спричинить різкі санкції проти експорту нафти з Ірану з боку адміністрації Байдена через побоювання щодо підвищення цін на нафту й роздратування найбільшого покупця – Китаю.

Невдовзі після того, як Тегеран здійснив свою атаку у вихідні – у відповідь на удар Ізраїлю 1 квітня по консульству Ірану в Дамаску, – лідери республіканців у Палаті представників звинуватили президента Джо Байдена у невиконанні чинних заходів і заявили, що цього тижня розглянуть низку законопроєктів щодо посилення санкцій на Іран.

Розмовляючи з Fox News у неділю, конгресмен Стів Скаліз, республіканець у Палаті представників № 2, сказав, що адміністрація спростила Ірану продаж своєї нафти, створюючи доходи, які використовуються для «фінансування терористичної діяльності».

Політичний тиск з метою покарання Ірану створює гостру проблему для адміністрації: як стримувати такі атаки в майбутньому без ескалації регіональної напруженості, підвищення цін на нафту чи антагонізації Китаю, найбільшого покупця іранської нафти.

Вашингтон протягом кількох місяців заявляв, що серед його головних цілей є утримати конфлікт у Газі між палестинським угрупованням ХАМАС та Ізраїлем від метастазування у ширшу регіональну війну, з ключовою метою тримати Тегеран осторонь.

Кілька регіональних аналітиків висловили сумніви, що Байден вживе значних заходів для посилення виконання чинних санкцій США, спрямованих на придушення експорту сирої нафти з Ірану, джерела життя його економіки.

«Навіть якщо ці законопроєкти ухвалять, важко уявити, що адміністрація Байдена буде нашвидку вживати заходів або застосувати чинні чи нові санкції, щоб спробувати скоротити чи стримати (експорт іранської нафти) будь-яким значущим чином», — сказав Скотт Моделл, колишній офіцер ЦРУ, нині генеральний директор Rapidan Energy Group.

Колишній президент Дональд Трамп відновив санкції США проти нафти Ірану 2018 року після виходу з міжнародної угоди щодо ядерної програми Тегерана. Адміністрація Байдена намагалася подолати ухилення від цих заходів за допомогою санкцій проти компаній у Китаї, Об’єднаних Арабських Еміратах та інших країнах.

Попри ці зусилля, за оцінками Rapidan, експорт нафти з Ірану досяг 1,6-1,8 млн барелів на день (б/д), за винятком конденсату, дуже легкої нафти. Це близько до 2 млн б/д, які Іран експортував до санкцій, сказав Моделл.

Агресивне застосування санкцій може також дестабілізувати відносини між США й Китаєм, які китайські й американські офіційні особи намагалися виправити після непростого періоду після того, як торік США збили ймовірно китайський аеростат спостереження, який перетинав територію США.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти