У початок

росія відновлює нафтопереробні потужності, пошкоджені безпілотниками

Згідно з підрахунками Reuters, росії вдалося швидко відремонтувати деякі з ключових нафтопереробних заводів (НПЗ), уражених українськими безпілотниками, скоротивши частку потужностей, виведених з ладу, до 10% з майже 14% наприкінці березня.

З початку року Україна посилила атаки безпілотників на російську енергетичну інфраструктуру, вразивши деякі великі НПЗ в другому за величиною експортері нафти у світі, підвищивши ціни на нафту.

росія вважає, що атаки безпілотників є тероризмом. Україна каже, що її атаки безпілотників на росію виправдані, оскільки вона бореться за виживання, натомість москва завдала «масованих ударів у відповідь» по українській енергетичній інфраструктурі.

Жодних повідомлень про успішні атаки на великі російські НПЗ не надходило з моменту удару по заводу «танеко» 2 квітня.

росія швидко ремонтує свої НПЗ, попри труднощі з отриманням західних запчастин і технологій.

До вже відремонтованих увійшов рязанський завод, що належить «роснєфті», який повернув в експлуатацію АВТ-4 і головну АВТ-6. куйбишевський НПЗ наразі ремонтує АВТ-4, а сизранський НПЗ відновлює АВТ-5 і АВТ-6, яка раніше простоювала на ремонті.

Згідно з підрахунками Reuters, загальні російські потужності з первинної переробки нафти, вражені безпілотниками, скоротилися до 90 500 метричних тонн на добу (660 тис. барелів на добу) з приблизно 123 800 тонн на добу (907 тис. б/д) раніше.

Проте загальна потужність первинної переробки нафти в росії, вимкнена через різні збої й планові ремонти, очікується на рівні 4,4 млн тонн у квітні проти 4,1 млн тонн у березні.

Перерва з обстрілами сталася після критики з боку Сполучених Штатів, найбільшого споживача енергії у світі, де високі ціни на пальне – одне з головних питань порядку денного напередодні президентських виборів 5 листопада.

Відповідаючи сенатові-республіканцю Тому Коттону про те, чому адміністрація Джо Байдена відмовляє українців від атак на «воєнні можливості» росії, міністр оборони Ллойд Остін заявив минулого тижня комітету Сенату з питань збройних сил, що атаки можуть завдати шкоди глобальним енергетичним ринкам.

«Звичайно, ці атаки можуть мати додатковий ефект з погляду глобальної енергетичної ситуації, і... але, відверто кажучи, я вважаю, що Україні краще буде переслідувати тактичні й оперативні цілі, які можуть безпосередньо вплинути на поточну боротьбу», — сказав він.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти