У початок

Імпорт нафти в Азію різко зростає, оскільки Китай з Індією розкуповують російську нафту

Очікується, що імпорт сирої нафти в Азію зросте до найвищого рівня за 10 місяців, оскільки Китай з Індією припинили надходження з росії, але майбутні графіки технічного обслуговування та зростання цін означають, що такі рівні можуть не зберегтися.

Згідно з даними, зібраними LSEG Oil Research, у найбільший регіон-імпортер у березні буде надходити 27,48 млн барелів на день (б/д), порівняно з 26,70 млн б/д у лютому й 27,18 млн б/д у січні.

Основна частина нафти, яка надходить у березні, була організована до поточного підвищення цін, у результаті якого Brent перемістилася з шестимісячного мінімуму в грудні до ціни вище за $80 за барель з початку лютого.

Відновлення імпорту відбувається за рахунок Китаю, найбільшого у світі покупця сирої нафти, який, за прогнозами, отримає 11,75 млн б/д у березні проти 11,16 млн б/д у лютому й 10,44 млн б/д у січні.

Індія також сприяє збільшенню попиту: очікується, що імпорт досягне 4,93 млн б/д порівняно з 4,55 млн б/д у лютому й 5,06 млн б/д у січні.

Імпорт Китаю збільшився через те, що нафтопереробники, ймовірно, збільшать пропускну здатність, щоб створити запаси палива перед сезоном технічного обслуговування, який зазвичай триває з кінця березня до початку червня.

За даними LSEG, більшу частину з 800 тис. б/д нафтопереробних потужностей, ймовірно, буде вимкнено протягом цього часу.

Це підвищує ймовірність того, що імпорт сирої нафти в Китай може зменшитися під час ремонтного сезону, але багато що залежатиме від того, чи продовжуватимуть з’являтися й прискорюватися попередні ознаки економічного відновлення у другій за величиною економіці світу.

Варто також зазначити, що потужний імпорт сирої нафти в Китай у І кварталі був би забезпечений у той час, коли світові ціни на нафту були нижчими за поточні рівні.

Вантажі, які прибули в І кварталі, в основному були б оформлені в ІV кварталі минулого року.

Китайські нафтопереробники також продовжують віддавати перевагу російській сирій нафті, причому в березні очікується надходження морською й трубопровідною нафтою на рівні 2,44 млн б/д проти 2,19 млн б/д.

Імпорт із Саудівської Аравії, ймовірно, залишався стабільним на рівні 1,60 млн б/д у березні.

Індія також утримувала високий імпорт російської нафти, надходження в березні, за оцінками, становили 1,50 млн б/д, що є максимумом за вісім місяців і більше порівняно з 1,36 млн б/д у лютому.

російські потоки в Індію збільшилися через збільшення доступності сирої нафти для експорту після атак українських безпілотників на російські НПЗ.

Однак перспективи на найближчі місяці залишаються під питанням, оскільки деякі індійські нафтопереробні підприємства припинили приймати вантажі, які перевозить державний російський «совкомфлот», щоб виконати нові санкції США проти москви.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти