У початок

Експорт «газпрому» в Європу у квітні знизився на 6%

Постачання «газпрому» до Європи у квітні 2024 року знизилися на 6% у добовому обчисленні порівняно з середнім значенням березня, але збільшилися на 10,3% порівняно з квітнем минулого року, показують розрахунки Reuters, засновані на середньодобових даних експорту Турецьким потоком та українським маршрутом.

Після припинення постачання газопроводом «Ямал-Європа» й «Північним потоком» єдиними маршрутами транспортування російського газу в Європу залишилися транзит через Україну та одна нитка «Турецького потоку». Постачання «газпрому» в Європу у квітні знизилися до 83,4 млн кубометрів з 88,7 млн кубометрів на добу в середньому за березень, випливає з даних Європейської мережі операторів газотранспортних систем (ENTSOG) і «газпрому» про добовий транзит через Україну. При цьому, порівняно з квітнем минулого року, добовий експорт зріс на 10,3% з 75,6 млн кубометрів.

«газпром», який раніше розкривав дані про експорт двічі на місяць, з початку 2023 припинив публікацію статистики. Постачання «газпрому» до ЄС ниткою «Турецького потоку» й українським маршрутом у квітні попередньо становили близько 2,5 млрд кубометрів, з яких через Туреччину було спрямовано близько 1,2 млрд кубометрів, або 41,2 млн кубометрів на добу, випливає з розрахунків Reuters.

Транзит через Україну становив близько 1,27 млрд кубометрів, або в середньому 42,2 млн кубометрів на добу. З початку року постачання «газпрому» в Європу, за розрахунками Reuters, становило 10,2 млрд кубометрів.

Експорт «газпрому» у далеке зарубіжжя, включаючи Китай і Туреччину, 2022 року впав майже на 46%, до 100,9 млрд кубометрів. 2023 року, за розрахунками Reuters, постачання концерну в Європу скоротилося до 28,3 млрд кубометрів. На піку експорту «газпрому» у 2018-2019 роках постачання концерну до Європи перевищувало 175-180 млрд кубометрів, займаючи понад 80% у структурі продажу газу в далеке зарубіжжя.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти