В начало

Венесуела переходить на криптовалюту через повернення нафтових санкцій

Державна нафтова компанія Венесуели PDVSA планує збільшити використання цифрової валюти в експорті сирої нафти й палива, оскільки США знову запроваджують нафтові санкції проти країни, повідомили Reuters троє джерел, знайомих із планом.

Минулого тижня Міністерство фінансів США дало клієнтам і постачальникам PDVSA до 31 травня згорнути операції за загальною ліцензією, яку воно не продовжило через брак виборчих реформ. Цей крок ускладнить для країни збільшення видобутку й експорту нафти, оскільки компаніям доведеться чекати індивідуальних дозволів США на ведення бізнесу з Венесуелою.

З минулого року PDVSA повільно переводила продажі нафти в USDT, цифрову валюту, також відому як Tether, вартість якої прив’язана до долара США і яка призначена для підтримки стабільної вартості. Повернення нафтових санкцій пришвидшує зсув, крок, спрямований на зменшення ризику заморожування доходів від продажу на рахунках в іноземних банках через ці заходи, кажуть джерела.

«У нас різні валюти, відповідно до того, що зазначено в контрактах», — сказав Reuters минулого тижня міністр нафти Венесуели Педро Теллечеа, додавши, що в деяких контрактах цифрові валюти можуть бути кращим способом оплати.

Долар США є переважною валютою для операцій на світовому ринку нафти. Попри те, що в деяких країнах вони з’являються, платежі в криптовалюті не є частими.

Торік PDVSA сколихнув корупційний скандал після виявлення неврахованої дебіторської заборгованості за експорт нафти за останні роки на суму близько $21 млрд, частково пов’язаної з попередніми транзакціями з іншими криптовалютами.

Експорт нафти в країні зріс під керівництвом Теллечеа, який очолив Міністерство нафти Венесуели після скандалу. Підбадьорений ліцензіями США, що дозволяють продажі, експорт досяг приблизно 900 тис. барелів на день (б/д) у березні, що є найвищим показником за чотири роки.

До кінця першого кварталу PDVSA перевела багато спотових нафтових угод, які не передбачали свопів, на контрактну модель, яка вимагає передоплати за половину вартості кожного вантажу в USDT.

PDVSA також вимагає від будь-якого нового клієнта, який подає заявку на проведення операцій з нафтою, зберігати криптовалюту в цифровому гаманці. Вимоги дотримуються навіть у деяких старих контрактах, які конкретно не вказують на використання USDT, зазначило одне з джерел.

У жовтні, коли Вашингтон видав шестимісячну ліцензію, яка дозволила торговим домам і колишнім клієнтам PDVSA відновити бізнес з Венесуелою, більшість із них вдалися до посередників, щоб виконати вимоги цифрових транзакцій.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти