В начало

Shell і TotalEnergies ведуть перемовини про частки в заводі Adnoc LNG

Shell Plc і TotalEnergies SE є одними з кількох глобальних енергетичних компаній, які ведуть перемовини про купівлю часток у наступному проєкті з експорту скрапленого природного газу Abu Dhabi National Oil Co. в Об’єднаних Арабських Еміратах. Про це повідомляє Bloomberg.

Дві нафтові компанії, а також японський торговий дім Mitsui & Co., шукають акціонерний капітал у заводі в Рувайсі, а також контракти на купівлю СПГ у нього, зі слів джерел, обізнаних у цьому питанні. Остаточне інвестиційне рішення щодо проєкту може бути прийняте вже наступного місяця, повідомили джерела на умовах анонімності, оскільки інформація конфіденційна.

Adnoc не потребує інвестицій від енергетичних компаній для просування проєкту і може вирішити не продавати акції, зазначають джерела.

Газ відіграє все більшу роль на Близькому Сході, оскільки країни спостерігають високий попит на паливо, яке може зіграти сполучну роль у переході до чистіших джерел енергії. ОАЕ нарощують потужності, а Саудівська Аравія шукає проєкти за кордоном. Катар, один із найбільших у світі постачальників СПГ разом із США й Австралією, також витрачає мільярди доларів на розширення виробництва.

Однак цей поштовх суперечить поглядам Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), яке бачить, що попит на газ досягне пікової позначки на 2030 рік.

ОАЕ також намагалися розширити свою роль як трейдера СПГ. Shell і TotalEnergies уже ведуть великі торговельні операції, які виграли від нестабільності ринку, що виникла після повномасштабного вторгнення росії в Україну. Попит на паливо також зріс у Європі, оскільки вона прагнула заповнити прогалину, що утворилася через скорочення постачань через трубопроводи з росії.

Проєкт Ruwais, який наразі повністю належить Adnoc, матиме потужність для експорту 9,6 млн тонн СПГ на рік, що більш ніж удвічі перевищує загальний обсяг виробництва ОАЕ. Зі слів одного джерела, ознайомленого з проєктом, Adnoc підписала достатньо попередніх і остаточних угод про постачання для проєкту, щоб прийняти остаточне інвестиційне рішення.

Єдиний інший експортний завод СПГ в ОАЕ, завод Das Island потужністю 5,8 млн тонн на рік, належить компанії Adnoc LNG, акціонерами якої є Adnoc, Mitsui, BP і TotalEnergies. Проєкт буде ключовим, оскільки він намагається розширити свою роль як постачальника, так і продавця охолодженого палива.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти