В начало

Нафтопереробка рф зменшується через повені й пошкодження дронами

російська нафтопереробка близька до мінімуму за 11 місяців, оскільки повені перешкоджають роботі, а ремонт заводів, які постраждали від атак безпілотників, сповільнюється, повідомляє Bloomberg.

росія переробляла 5,22 млн барелів сирої нафти на день 11-17 квітня, повідомляє джерело, знайоме з галузевими даними. Це приблизно на 10 тис. барелів на день (б/д), або на 0,2%, нижче від середнього показника за попередні сім днів, показують розрахунки Bloomberg.

Оскільки повномасштабне вторгнення в Україну триває вже третій рік, Київ використовує безпілотники для ударів по найважливішій галузі промисловості росії. Український уряд захищав цю стратегію перед занепокоєними США, заявляючи, що прагне обмежити постачання палива на лінію фронту й скоротити надходження нафтодоларів до скарбниці кремля.

Раніше цього року безпілотники спрямували на ключові російські нафтопереробні заводи (НПЗ), спричинивши їх часткову або повну зупинку. Протягом останнього місяця не було подальших пошкоджень, що дало операторам час для проведення ремонту, але темпи відновлення сповільнилися.

У період з 11 по 17 квітня більшість постраждалих основних об’єктів працювали на рівнях, близьких до попереднього середнього тижневого рівня — і все ще нижчого від потужності до атаки.

Згідно з історичними даними, загалом у квітні обсяг виробництва російських НПЗ становив у середньому близько 5,23 млн б/д, що є близьким до найнижчого рівня з травня минулого року.

Суворі погодні умови також вплинули на перероблення: 7 квітня через повені в уральському регіоні росії орський НПЗ було вимкнено. Зі слів джерела, знайомого з ситуацією, за останній звітний період підприємство не переробляло сирої нафти.

Протягом попередніх семи днів завод виробляв у середньому 26 500 б/д. Втрата цих обсягів стала одним із найбільших чинників загального зниження темпів нафтоперероблення в Росії 11-17 квітня, сказало джерело. Орський завод готується до відновлення роботи, повідомила прес-служба підприємства 19 квітня.

Два інших НПЗ — незалежний новошахтінський завод і пермський завод ПАТ «лукойл» — знизили середнє перероблення разом на 45 тис. б/д. Це може бути пов’язано з техобслуговуванням, яке російські оператори зазвичай проводять навесні, перш ніж улітку попит підвищиться.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти